1. Vascozitatea
Informatiile privind vascozitatea descriu comportamentul unui lubrifiant la schimbari de temperatura. La caldura, uleiul devine mult mai fluid ; curge mult mai usor. In oras sau in afara acestuia, cand temperatura este ridicata, motorul este supus la temperaturi inalte care accentueaza fenomenul. Asadar este important sa folosim un ulei care ramane sufficient de vascos in conditiie unei temperaturi ridicate pentru a proteja motorul.
Aceasta proprietate este masurata cu ajutorul normelor S.A.E.
2. Uleiurile de baza
Caracteristicile si performantele difera de la un lubrifiant la altul, singurul lucru pe care il au in comun il reprezinta
principalul ingredient numit « ulei de baza », care reprezinta 75 pana la 85% din ulei –acesta putand
fi de origine minerala (prin prelucrarea petrolului) sau de origine sintetica.
3. Tip de motor
Indicatii privind tipul de motor (motor pe benzina sau motor diesel)
4. Certificarile producatorului
Dupa testarea eficacitatii, o buna parte din lubrifianti sunt certificati de producatori ca :
-
Pentru automobile: Mercedes-Benz, Renault, Peugeot, Volkswagen, Citroën, Ford, Fiat, Porsche, BMW...
-
Pentru camioane: MAN, MB, Volvo, RVI, Renault Truck, Daimler Crysler, MTU...
5. Norme
Specificatiile API si ACEA reprezinta recunoasterea calitatii de catre cei mai multi producatori. Cu toate acestea, cei mai multi producatori isi adauga propriile norme.
CELE TREI NIVELE DE PERFORMANTA SUNT:
Norma S.A.E.(Societatea Inginerilor de Automobile):
Daca uleiul satisface cerintele unei singure clase de viscozitate, uleiul se numeste Monograd.
Uleiul Multigrad este uleiul care satisface cerintele mai multor clase de viscozitate. De exemplu un ulei 15W-40 va asigura o pornire la rece similara cu un ulei din clasa 15W si se va comporta la temperaturi ridicate ca un ulei din clasa 40.
In majoritatea tarilor dezvoltate din lume, clasificarea uleiurilor de motor in functie de viscozitate, folosita uzual, este cea stabilita de SAE (Societatea americana a inginerilor de automobile) in standardul SAE J300 care a intrat in vigoare in luna august 2001. Aceasta clasificare cuprinde 11 clase:
6 de iarna - 0w, 5w, 10w, 15w, 20w, 25w (w - winter, iarna) si
5 de vara - 20, 30, 40, 50, 60.
Pentru uleiurile multigrad se foloseste notarea dubla cu cratima, prima notare indica clasa de iarna (cu indicele w), iar a doua notare indica clasa de vara; de ex. SAE 5w-40, SAE 10w-30 etc.
Uleiurile de vara sunt caracterizate de 2 valori maxime de viscozitate la temperaturi scazute (dinamica) si valoarea minima a viscozitatii cinematice la 100°C. Uleiurile de vara sunt caracterizate de limitele viscozitatii cinematice la 100°C, de asemenea valoarea minima a viscozitatii dinamice la temperatura ridicata ( 150°C) si gradientul vitezei de circulatie 106 c-1.
Cu cit este mai mica cifra in fata literei "w" (SAE), cu atit este mai mica viscozitatea uleiului la temperatura scazuta si, respectiv, pornirea la rece a motorului este mai usoara. Cu cit este mai mare cifra care se afla dupa cratima (SAE), cu atit este mai mare viscozitatea uleiului la temperatura ridicata si mai sigura ungerea motorului pe timp de canicula.

Norma A.P.I. (Institutul American de Petrol):
Standardele de performanta A.P.I. sunt indicate prin abrevierea API SJ sau API CE:
-
Prima litera indica tipul de motor (S= benzina si C=diesel),
-
A doua litera indica nivelul de performanta ( pentru motoare pe benzina, etc.).
Lubrifiantii trebuie sa indeplineasca cu success patru teste pentru a atinge nivelul de performanta API.
Aceste teste iau in considerare urmatoarele aspecte:
-
Cresterea temperaturii uleiului de motor in timpul functionarii motorului ;
-
Prelungirea perioadei dintre schimburile de ulei in raport cu cele recomandate de producatori ;
-
Eforturi pentru a atinge performanta motorului ;
-
Cresterea continua a standardelor privind protectia mediului ;
- Consum mai scazut de carburant datorita vascozitatii scazute (categoria de optimizare/conservare a consumului de energie).
- Clasificarea API pentru motoarele pe benzina
- Clasificarea API pentru motoarele Diesel
- Clasificarea API pentru transmisii
- SA - Pentru motoare foarte vechi, fara cerinte de performanta. Folosita numai atunci când este ceruta în mod special de fabricant.
- SB - Pentru motoare foarte vechi. Folosita numai atunci când este ceruta în mod special de fabricant.
- SC - Pentru motoare fabricate pâna în anul 1967.
- SD - Pentru motoare fabricate pâna în anul 1971.
- SE - Pentru motoare fabricate pâna în anul 1979.
- SF - Pentru motoare pe benzina fabricate dupa 1980, pâna în anul 1989. În comparatie cu SE asigura o curatire mai buna a partilor active ale motorului si reducerea depunerilor, rezistenta la oxidare si protectie la uzura mai ridicate.
- SG - Pentru motoare fabricate dupa 1980, pâna în anul 1993 inclusiv. Recomandat la autoturismele si autoutilitarele pe benzina. Aditivare mai ridicata în comparatie cu SF.
- SH - Pentru motoare fabricate pâna în anul 1996 inclusiv. Valabil începând cu 1993, contine un sistem de asigurare a calitatii care în comparatie cu SG asigura în mod mai sever proprietatile uleiului.
- SJ - Pentru toate motoarele folosite în prezent. A fost introdusa în clasificarile API dupa 1996. Este mai eficienta decât SH în ceea ce priveste stabilitatea la oxidare la temperaturi înalte, compatibilitatea cu catalizatorul, spumare redusa.
- SL - A fost introdusa începând cu iulie 2001. Standard inca in vigoare.
- SM - Cea mai înalta clasa de performanta pentru motoarele pe benzina dupa clasificarea API. A fost introdusa începând cu noiembrie 2004. Pentru toate motoarele performante produse în prezent, avand o protectie imbunatatita impotriva depozitelor si lucrului la temperaturi scazute. Unele uleiuri pot primi specificatia "Energy Saving",
- CA - CC - Pentru motoare diesel pâna în 1965.
- CD - Valabil din 1965, lubrifiant pentru motoare diesel de sarcina mare, supraalimentate. Contine aditivi DD mai eficienti.
- CE - Lubrifiant pentru motoare diesel de mica si mare viteza, cu sarcina ridicata, supraalimentate. Aditivat moderat, asigura consum redus de ulei.
- CF - A fost introdus în 1994. Pentru motoare diesel cu sau fara injectie indirecta, incluzând si pe cele care folosesc combustibil cu sulf peste 0,5%. Înlocuieste specificatia API CD.
- CF-2 - Introdusa în 1994. Pentru motoare cu sarcina mare, în doi timpi.
- CF-4 - Introdusa în 1990 . Pentru motoare diesel în patru timpi, de mare viteza, aspirate natural sau supraalimentate. Poate fi folosita în loc de API CD sau CE.
- CG-4 - Introdusa in 1995. Pentru motoare diesel în patru timpi, cu sarcina mare, care folosesc combustibil cu sub 0,5% sulf. Uleiurile CG-4 sunt recomandate la motoarele care îndeplinesc standardele de emisii din 1994. Poate fi folosit în loc de API CD, CE si CF-4.
- CH-4 - Introdusa la 1 decembrie 1998. Pentru motoare diesel în patru timpi, de mare viteza, care îndeplinesc standardele de emisii din 1998. Uleiurile CH-4 sunt special aditivate sa fie folosite cu combustibili cu sub 0,5% sulf. Asigura o uzura mai redusa la ghidajele de supape, tratare mai eficienta a funinginii si performante mai ridicate. Poate fi folosita în loc de API CD,CE, CF-4 si CG-4.
- CI-4 - Introdusa in 2002. Pentru motoare diesel în patru timpi, de mare viteza, care vor indeplini in 2004 standardele de emisie implementate in 2002. Standardul CI-4 este destinat motoarelor prevazute cu sistem de recirculare a gazelor arse si destinate motoarelor Diesel ce folosesc o motorina cu o concentratie de pana la 0.5% sulfuri. Aceste uleiuri pot fi folosite in locul uleiurilor care indeplinesc standardele CD, CE, CF-4, CG-4, CH-4. Unele uleiuri pot primi specificatia CI-4 Plus.
- CJ-4 - In Septembrie 2006, API a inceput certificarea uleiurilor si pentru standardul CJ-4. Acesta se adreseaza motoarelor in 4 timpi Diesel, echipate cu sisteme de control al emisiei cu filtre de particule si alte sisteme moderne.
- API-GL-1 Pentru transmisii axiale care au cutii de viteza in spirala si schimbator de viteza precum si anumite transmisii manuale. Pot contine aditivi : antirugina, anticoroziv, antispumant precum si un aditiv care scade pragul de solidificare.
- API-GL-2 Se utilizeaza pentru transmisiile schimbatorului de viteze deoarece un ulei GL -1 este insuficient.
- API-GL-3 Se utilizeaza pentru transmisiile cutiilor de viteza in spirala care functioneaza la uzura si viteze moderate
- API-GL-4 Se utilizeaza pentru transmisiiile cutiilor de viteza in spirala si transmisii
- API-GL-5 Serveste acelasi scop ca si anterioarele dar in conditii de viteza mult mai ridicate, generand un cuplu extrem de redus si o viteza scazuta la cuplu ridicat. Aditivii anti-uzura si cei destinati intrebuintarii la presiuni ridicate sunt utilizati frecvent.
Norma A.C.E.A(Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile)
- A1 - Ulei multigrad pentru motoare pe benzina, stabil la forfecare la temperaturi medii, asigura economie de combustibil.
- A2 - Ulei multigrad de vâscozitate normala pentru motoare pe benzina.
- A3 - Ulei multigrad stabil la forfecare, de mica volatilitate. Proprietati foarte bune de curatire, stabilitate excelenta.
- B1 - Ulei pentru motoare diesel, stabil la forfecare la temperaturi medii si sarcini mici, asigura economie de combustibil.
- B2 - Ulei pentru motoare diesel de sarcina mica.
- B3 - Ulei pentru motoare diesel de sarcina mica. Depaseste prescriptiile B1, B2 privind conditiile de uzura, depuneri si formarea de funingine.
- B4 - Avantajos, în primul rând, în motoarele diesel cu injectie directa.
- E1 - Ulei pentru interval normal de schimb, motoare usor supraalimentate.
- E2 - Ulei pentru interval normal de schimb, motoare mediu supraalimentate.
- E3 - Superior normei E2-96, ulei SHPD, asigura curatenie si protectie antiuzura impecabila. Satisface EURO 1 si EURO 2.
- E4 - Norma mai severa decât E3, asigura cel mai lung interval de schimb.
- E5 - Asigura curatire mai buna a pistonului, protectie ridicata la uzura, stabilitate mai buna la oxidare.
Urmariti si paginile urmatoare:
ULEIURI INFORMATII UTILE
CERTIFICARILE PRODUCATORILOR AUTO