+40 733-266-604 ; +40 763-019-671 ; +40 744-354-644

Uleiuri – Informații Utile

Adeseori v-ați întrebat, poate, ce înseamnă 15W-40 și de ce este mai bun vara decât 15W-30. Sau oare de ce iarna un 0W-40 este mult mai indicat decât un 10W-50? Am cules informații din mai multe surse și sper că vă vor fi de folos să identificați ce ulei este necesar mașnii dvs, ce calități și proprietăți trebuie să îndeplinească acesta, oferindu-vă detalii despre rolul unui ulei auto, vâscozitatea uleiurilor, norme internaționale (API, SAE si ACEA), certificările prodcătorului, respectiv ”Cum sa citim eticheta unui ulei”.

Durata de viață a unei mașini depinde în mare măsură de calitatea uleiului care este folosit la motor și orice posesor de vehicul știe că lubrifianții sunt vitali pentru buna funcționare a motorului, pentru că aceștia îndeplinesc următoarele condiții:

 

Raceste

 

              Răcește zonele încinse și componentele mobile ale unui motor.

 

 

Reduce frictiunea             Reduce fricțiunea : îmbunătățește eficiența motorului și reduce consumul de carburant.

 

 

protejeaza

            Protejează componentele mecanice de uzură și coroziune, garantând eficiență și durabilitate motorului dumneavoastră.

 

 

mentine motorul curat

          Menține motorul curat, garantând durabilitate motorului și menținând componentele curate și in stare bună de funcționare, în timp ce evacuează orice impuritate depusă pe filtrul de ulei și în timpul schimbului de ulei.

 

 ULEIURILE DE MOTOR SE COMPUN DIN 3 ELEMENTE:

1. Uleiuri de bază, care pot fi minerale, sintetice sau o combinație dintre cele două, adică semisintetice. Uleiurile de bază pentru uleiurile de motor minerale sunt obținute din procesarea țițeiului, conținând hidrocarburi (parafinice, ciclice, aromatice) și alți compuși (cu sulf, cu azot, organo-metalici și alții). Uleiurile de bază pentru uleiurile de motor sintetice sunt obținute din componenți rezultați din procesele petrochimice prin sintetizarea acestora. Uleiurile sintetice sunt realizate din polialchilglicoli, etirii acizilor bibazici, hidrocarburi sintetice, siliconi (care au proprietăți deosebite la temperaturi ridicate și la temperaturi scăzute). Uleiurile de bază pentru uleiurile de motor semisintetice sunt obținute din amestecul uleiurilor de bază pentru uleiurile de motor minerale și uleiurilor de bază pentru uleiurile de motor sintetice.

2. Aditivii sunt adaptați în funcție de rigorile condițiilor de funcționare și pot fi utilizați în diverse roluri, inclusiv ca depresanți, amelioratori de indice de vâscozitate, antioxidanți, anticorozivi și altele. Acești aditivi reprezintă rezultatul proceselor petrochimice și sunt esențiali pentru îmbunătățirea performanțelor și durabilității produselor.

3. Detergenții sau agenții de dispersie sunt folosiți pentru omogenizarea componenților uleiurilor.

 

Urmăriți și paginile următoare:

CUM SA CITIM ETICHETA UNUI ULEI
CERTIFICARILE PRODUCATORILOR AUTO
Scroll to Top